Majlis Perasmian Pembinaan Sekolah Agama Kerajaan Johor (SAKJ) Fasa 5 Taman Bukit Mutiara, Taman Cahaya Masai & Kong Kong Laut

Pasir Gudang, 12 April 2018 – Majlis Perasmian Pembinaan Sekolah Agama Kerajaan Negeri Johor (SAKJ) Fasa 5 bagi SAKJ Taman Bukit Mutiara, SAKJ Taman Cahaya Masai dan SAKJ Kong Kong Laut telah diadakan pada pada hari ini bertempat di Perkarangan Masjid Taman Bukit Mutiara, Johor Bahru.

Majlis-Perasmian-Pembinaan-Sekolah-Agama-Kerajaan-Johor-(SAKJ)-Fasa-5-2

Majlis yang diadakan oleh Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn. Bhd. (KPRJ) menerusi anak syarikatnya KPRJ Builders Sdn. Bhd. (KBSB) ini dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Mohamed Khaled bin Nordin, Menteri Besar Johor. Turut hadir, Yang Berhormat Datuk Haji Maulizan bin Bujang, Ketua UMNO Bahagian Tebrau.

KPRJ terlibat dalam beberapa inisiatif yang akan memberi dimensi baru dalam pembangunan pendidikan agama yang memberi impak terhadap pembangunan sahsiah dan pendidikan agama di Negeri ini. Projek SAKJ Fasa 5 ini dilihat sebagai satu usaha ke arah mencapai sebuah pembangunan holistik terutamanya dalam industri pembinaan dan bertepatan dengan slogan KPRJ,

“Membangunkan Prasarana, Mensejahterakan Rakyat” dalam menyediakan prasarana yang inklusif bagi pembelajaran SAKJ yang mempunyai sejarah hampir 100 tahun di Negeri Johor. Ini juga selaras dengan hasrat Kerajaan Negeri untuk mewujudkan pertumbuhan dan pembangunan yang kondusif untuk menjadikan Johor sebuah negeri yang berlandaskan Johor Islami.

Keistimewaan projek sekolah agama Fasa 5 ini adalah reka bentuknya yang baru, lebih moden dan selesa. Di antara kelengkapan yang dibina dan diperbaharui adalah dewan terbuka, dewan peperiksaan, bilik pusat sumber, bilik mesyuarat, kantin dengan tempat makan guru yang berasingan, bilik guru, bilik Guru Besar dengan ruang pentadbiran yang lebih kondusif.

Haji Abd Razak Mohd Yusoff, Ketua Eksekutif Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn. Bhd. (KPRJ) berkata, 3 SAKJ ini telah diamanahkan oleh Kerajaan Negeri kepada KPRJ untuk membina dan menyiapkan projek SAKJ Fasa 5 di seluruh Negeri Johor.

Beliau menyatakan bahawa KPRJ akan memastikan bahawa amanah yang di berikan oleh Kerajaan Negeri untuk membangunkan kesemua SAKJ Fasa 5 akan di laksanakan sebaiknya. Pembinaan SAKJ ini menunjukkan prasarana serta kualiti pendidikan agama sentiasa menjadi keutamaan kerajaan negeri. Bukan sekadar membangunkan prasarana tetapi menjadikan sekolah agama sebagai benteng moral agar seimbang dengan pembangunan bangsa.